Intravenozna terapija vitaminov in mineralov je terapija, pri kateri se vam v veno vstavi majhen kateter, preko katerega nato teče infuzija oziroma tako imenovan Myersov koktajl. Gre za kombinacijo različnih vitaminov in mineralov, ki jo je oblikoval ameriški zdravnik John Myers. Na tak način je poskušal okrepiti imunski sistem pacientov z različnimi kroničnimi in drugimi boleznimi oziroma jim pomagati pri težavah, s katerimi so se spopadali.

Kako je nastala intravenozna terapija in zakaj se uporablja?

John Myers in njegovi nasledniki, ki so uporabljali injekcije s hranilnimi snovmi, so ugotovili, da je tak način jemanja vitaminov in mineralov veliko bolj učinkovit kot pa če slednje jemljemo peroralno – torej tako, da uživamo tablete, praške ali kapsule z vitamini in minerali. Sčasoma se je namesto injekcije začela uporabljati kar infuzija, s pomočjo katere vitamini in minerali počasi pritekajo v telo. Tako je nastala intravenozna terapija, ki je dobro poznana predvsem v Ameriki.

Takšna terapija se je sprva uporabljala predvsem kot hitra pomoč poslovnežem, ki trpijo zaradi izgorelosti in stresa, dandanes pa jo popularizirajo predvsem številne zvezdnice, ki na tak način poskrbijo za razstrupljanje telesa ali hitro regeneracijo po izčrpanosti zaradi dela, nezdravega življenjskega sloga, zabav in neprespanih noči.

Prav tako pa predvsem v Ameriki pa tudi drugod po svetu takšna terapija postaja vedno bolj razširjena in jo preizkuša vedno več ljudi, ki si želijo narediti nekaj zase in za svoje počutje, saj naj bi koktejl vitaminov in mineralov, ki ga dobimo direktno v veno, spodbudno vplival na imunski sistem. Na voljo je tudi v Sloveniji.

Myersov koktajl

Infuzija vitaminov največkrat vsebuje Myersov koktajl, ki je sestavljen iz:

  • vitamina B1 (tiamin),
  • vitamina B2 (riboflavin),
  • vitamina B3 (niacin),
  • vitamina B5 (pantotenska kislina),
  • vitamina B6 (piridoksin),
  • vitamina B9 (folna kislina),
  • vitamina B12 (hidroksokobalamin),
  • vitamina C,
  • magnezijevega klorida.

Seveda so možne tudi druge kombinacije vitaminov, mineralov in hranilnih snovi, ki je prilagojen tistemu, ki prejme terapijo. Pred njenim začetkom se je nujno posvetovati z zdravnikom, ki bo ocenil, ali bi bila intravenozna terapija primerna za vas.