Boljša ekonomika, udobje, zanesljivost ter bolje za okolje so štiri ključne prednosti, ki vam jih lahko ponudijo odlično zasnovane toplotne črpalke. Toplota sonca vam lahko zagotovi velike količine povsem brezplačne energije. Ta se na našem planetu shranjuje v zraku, rekah, jezerih, podtalnih vodah ter v kamninah. Uporabo te brezplačne energije pa vam omogoča prav toplotna črpalka, in sicer z zbiranjem ter ekstrakcijo toplote – na izjemno učinkovit način.

V nekaterih primerih vam toplotne črpalke lahko tudi za 75 % ali več zmanjšajo vaše stroške ogrevanja. Prihranki so lahko v resnici tolikšni, da se vam investicija v toplotno črpalko lahko izplača oziroma povrne v samo nekaj letih. Dobra novica je tudi ta, da je življenjska doba sistema dolga najmanj dve desetletji, in to ob minimalnem vzdrževanju. Za uporabnike so izredno prijazne geotermalne toplotne črpalke, o katerih si lahko več preberete na RTVslo prispevku.

Odlična alternativa ogrevanju vode

Na voljo so različne vrste toplotnih črpalk. Med njimi je tudi toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode. Ta je namreč odlična alternativa ogrevanju vode, ki je obenem ekonomična ter okolju izjemno prijazna. V primerjavi s plinom, električnim grelnikom ali kurilnim oljem je bistveno ugodnejši način ogrevanja vode.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo pa je obenem logično, prav tako pa tudi popolno dopolnilo sistemu ogrevanja na biomaso. Deluje po obratnem principu, kot deluje hladilnik. Ta toploto črpa iz notranjosti ter jo oddaja v prostor, medtem ko toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode pridobiva toploto z ohlajanjem zraka. Preko hladilnega krogotoka jo prenaša na sanitarno vodo v grelniku.

Za svoje delovanje potrebuje manjši delež električne energije

Toplotna črpalka za sanitarno vodo za svoje delovanje potrebuje le manjši delež energije za pogon ventilatorja ter kompresorja. Večji del predstavlja obnovljiva energija iz zraka. Posledično je produkt delovanja, torej topla voda, v veliki meri brezplačna. Izjemno zanimiv ter spodbuden je podatek, da tovrstna toplotna črpalka za pripravo tople vode za celo družino v enem dnevu porabi toliko energije, kot bi jo porabili za peko jabolčnega zavitka v klasični pečici.