Se vaš otrok navdušuje nad naravo, ga zanimajo rastline, živali ali pa je nasploh zelo radoveden? Takšno navdušenje ali radovednost, ki je otrokom večinoma dana že po naravi, pa lahko uspšeno spodbudite tudi starši sami: mikroskopi so lahko odlično darilo namesto kakšne igrače ali pametnega telefona, ki spodbujajo otroke k raziskovanju sveta okoli sebe, razmišljanju in odkrivanju česa novega.

 

Nekateri otroci se s to posebno napravo za povečavo, ki omogoča, da postanejo vidne tiste reči, ki jih s prostim očesom ne vidimo oziroma nikakor ne moremo videti, spoznajo že v šoli pri biologiji ali drugih predmetih, kar je gotovo posebna izkušnja, ki jih spremlja tudi kasneje v življenju in nagovarja, da bodo morda nekega dne hoteli postati znanstveniki, zdravniki, biologi, kemiki, farmacevti, saj otroci zelo radi gledajo skozi objektiv in spoznavajo neznani mikro svet.16

 

Prav je, da otrokom izberemo takšne igrače, ki spodbujajo njihovo naravno radovednost in aktivnost. Seveda lahko otrok tudi pametni telefon uporablja aktivno in za to, da se kaj novega nauči, a na njem so tudi igrice in druge možnosti uporabe, ki so za otroka zelo privlačne, a ravno ne razširjajo njegovih obzorij. Zato je pri nakupu daril za naše otroke dobro razmisliti tudi o takšnih darilih, ki ne omogočajo le prostočasne zabave, ampak zabavo, ki je hkrati poučna.

 

Takšno darilo so na primer mikroskopi, med uporabo katerih se otrok lahko zelo zabava, hkrati pa se uči o svetu okoli sebe in o tem, kako je sestavljen in iz česa je narejen. Tako otrok skozi igro pridobiva znanje, ki mu bo prav prišlo tako v življenju kot tudi v šoli – pri kemiji, biologiji in drugih predmetih. Na tak način spodbujamo željo po učenju česa novega in jim tudi šolsko snov, ki je marsikdaj za otroke preveč abstraktna in nerazumljiva, približamo in naredimo bolj zanimivo.