Podjetniki se pri vstopu v poslovni svet pogosto soočajo s takšnimi in drugačnimi težavami, saj je že na začetku poti precej pasti, v katere se lahko ujame nepazljiv podjetnik. Še posebej seveda to velja za tiste, ki se sploh prvič srečujejo s tem svetom in so jim birokratske zanke povsem tuje. V tem primeru je treba vedno pripraviti nekaj denarja, ki bo služil kot rezerva za morebitne napake, ki neizogibno sledijo. Z dobrim premislekom in skrbnim načrtovanjem pa je možno te napake minimalizirati, saj je informacij o vsem dovolj, treba jih je le prevesti v obliko, ki je primerna za vaš dotični primer. To morajo storiti tudi podjetniki, ki se odločajo za normirani s.p.

Normiranci imajo nekaj ugodnosti, ni pa ta sistem nujno ugoden za vsakogar, ki se lahko odloči zanj. Že v začetku je treba preveriti, ali s.p. sploh ustreza pogojem za pridobitev tega statusa. Najpomembnejša številka pri tem je 50.000, ki označuje znesek obdavčljivih prihodkov v evrih, in sicer na letni ravni za preteklo leto. To je pogoj za normirani s.p. – pravna oseba mora imeti manj kot 50.000 € obdavčljivih prihodkov v preteklem letu. Če podjetnik zadostuje temu pogoju, se lahko odloči za status normiranca, lahko pa tudi ne. Takšna vrsta obdavčitve namreč ni obvezna, na to pa morajo biti pozorni predvsem tisti, katerim se ta korak ne bi izplačal. Ali se normirani s.p. izplača, je odvisno od različnih dejavnikov, odgovor pa variira od primera do primera. Treba je vnaprej vedeti oziroma predvideti nekaj faktorjev, med katerimi so najpomembnejši predvsem prihodki, pa tudi stroški. Vesten podjetnik bo vse potrebne informacije že imel, tako da lahko opravi izračun stroškov normiranega s.p. in hitro ugotovi, ali se mu izbira izplača ali ne.

Normiran ali ne, podjetnik mora pri poslovanju upoštevati vrsto dejavnikov in vedno iskati tisto opcijo, ki je zanj najbolj ugodna. Dejstvo je, da različne rešitve nekomu bolj ustrezajo, drugemu manj, v vsakem primeru pa je treba pred vsako odločitvijo temeljito premisliti in pretehtati prednosti in slabosti. Tudi normiranci občutijo oboje, tako da se za ta korak odločite le na podlagi temeljitega premisleka. Če ugotovite, da se vam izplača, potem pa le zgrabite priložnosti in ne dovolite, da vam ugodnejša obdavčitev spolzi iz rok zaradi pomislekov in zamujenih rokov.