Dolga leta že sodelujem v gledališču v našem kraju in ga zadnje desetletje tudi vodim. Res je, da majhni kraji, kjer se z gledališčem ukvarjamo predvsem amaterji, ki nam igra polepša življenje, ne moremo konkurirati profesionalnim predstavam, vendar imamo kljub temu za seboj veliko dobrih uprizoritev, na katerih ni nikoli manjkalo obiska.

Za delovanje gledališča je seveda vedno potrebna tudi primerna gledališka dvorana in našo smo pred nekaj leti že delno obnovili, pri čemer smo poskrbeli za najnujnejše stvari v zvezi s streho in napeljavami elektrike, uspelo pa nam je zamenjati tudi pod v dvorani in vanjo namestiti bolj udobne stole za občinstvo (prej smo imeli še lesene). Letos pa je končno napočil čas, ko bomo s pomočjo občine in nekaj donatorjev lahko poskrbeli tudi za nove gledališke zavese ter še za nekaj dodatne konstrukcije, namenjene osvetljavi odra.

Zdi se nekoliko zapleteno, a če imaš v svoji skupnosti ljudi, ki se dobro spoznajo na svoje delo, lahko gledališke zavese skorajda naročiš iz kataloga. Naši mojstri za sceno in luči ter dva scenografa so tako stopili skupaj in glede na razpoložljiva sredstva najprej ugotovili, kakšen mehanizem za gledališke zavese si dejansko lahko privoščimo oziroma kaj je tisto, kar dejansko najpogosteje potrebujemo. Dobro so premleli tako osnovne zavese, ki ločujejo oder od preostanka dvorane, kot zavese, ki ločujejo oder od zaodrja. Pri tem so jim bili v veliko pomoč tudi svetovalci v podjetju Maori, kjer smo zavese in vso tehniko nazadnje naročili.

Zavese so sedaj že prišle in v preteklih dneh so mojstri zmontirali vse potrebno. Ravno pravi čas, kajti čez tri dni nas že čaka nova predstava. Gotovo bo naše občinstvo ponovno navdušila, nič manj pa jim verjetno ne bodo všeč naše zavese v zlato rjavi barvi, ki se brez težave in popolnoma tekoče odgrnejo in zagrnejo kar s pritiskom na gumb, kar je zagotovo velik napredek od starega, ročnega sistema upravljanja.