Si se odločil registrirati domeno? Potem najprej preveri domeno, ki si jo izbral! Zakaj in kako, pa v nadaljevanju članka …

Preveri, ali je domena prosta

Najpomembnejše je, da se takoj preveri domeno, če je ta še prosta in če jo sploh še lahko registriraš. Od tega je namreč odvisen ves nadaljnji postopek, zato je to vsekakor najbolj pomemben korak, ki ga moraš opraviti čim prej.

Če je namreč tvojo domeno že registriral nekdo drug, je zasedena in jo ni mogoče več registrirati, vse dokler registracija ne poteče in bo domena spet prosta. Vprašanje je, ali se ti splača čakati na to, sploh če je domena v uporabi in jo bo lastnik po preteku najverjetneje podaljšal.

Preveri zgodovino domene

Če je domena, ki jo želiš registrirati, še prosta in na voljo, je dobro kar s pomočjo spletnega iskalnika preveriti, ali je bila ta domena že kdaj uporabljena oziroma kaj iskalnik najde, če vanj vtipkaš ključno besedo iz svoje domene.

V primeru, da iskalnik ne najde nobenih zadetkov ali pa so ti celo povezani s tvojo branžo, potem se ti domeno vsekakor splača registrirati! Preverjanje zgodovine domene je pomembno predvsem zaradi njenega ugleda.

Preveri, ali je domena res prava zate

Pred samo registracijo je dobro narediti kratko anketo med kolegi, ki ti bodo iskreno povedali, ali se jim izbrana domena zdi dobra za področje, ki ga bo pokrivala tvoja spletna stran. Domena je namreč kot nekakšna blagovna znamka, zato ni vseeno, kakšna je, predvsem pa je pomembno:

  • da je enostavna
  • da jo zna vsak pravilno napisati, če jo sliši
  • da vzbuja pozitivne konotacije
  • da je zapomnljiva
  • da ne spominja na kakšno drugo domeno oziroma ime druge spletne strani in se bodo obiskovalci velikokrat motili, ko bodo želeli poiskati tvojo spletno stran

Preveri ceno domene

Cena domene je največkrat odvisna predvsem od vrste domenske končnice, ki jo izbereš. Katero domensko končnico boš izbral, je načeloma čisto vseeno – važno je le, da je ta v kombinaciji z izbrano domeno še prosta ter da ni preveč nenavadna, saj večina spletnih obiskovalcev takim domenskim končnicam ne zaupa oziroma se jim zdijo sumljive ali vsaj neprofesionalne.

Najbolje se je odločiti za čim bolj nevtralno domensko končnico ali pa za tako, ki ima skupaj z izbrano besedo ali besedno zvezo v sami domeni nek pomen, zaradi katerega si jo bodo obiskovalci še lažje in hitreje zapomnili.

Preveri, kje se ti najbolj splača registrirati domeno

Cena pa ni odvisna le od domenske končnice, ampak tudi od tega, kje domeno sploh registriraš. Poleg tega je pomembno tudi, da izbereš zanesljivega in profesionalnega ponudnika, kjer bo tvoja domena hitro registrirana in jo boš lahko takoj začel nemoteno uporabljati!