Prispevki za samozaposlene se nanašajo na tiste fizične osebe, ki imajo registriran s.p. Fizična oseba, ki se je podala na pot samostojnega podjetja (s.p.), mora v državno blagajno plačevati prispevke za samozaposlene, ki se nanašajo na invalidsko in pokojninsko zavarovanje in v kolikor ne izpolni finančnih obveznosti do države, jo lahko DURS tudi rubi za enako vrednost, saj vsak, ki ima s.p., jamči z vsem osebnim premoženjem in ne z omejenim kapitalom, kot to velja za d.o.o. (družba z omejeno odgovornostjo).

Prispevki za samozaposlene v teoriji jamčijo lastniku s.p.-ja pokojnino ter zdravstveno zavarovanje in delovno dobo. Država je določila minimalno vsoto prispevkov, ki trenutno znaša povprečno okoli 300 € mesečno. To so najnižji možni prispevki, ki zato tudi jamčijo najnižjo pokojnino, medtem ko so najvišji prispevki za samozaposlene v letu 2011 znašali približno 1400€.

Z odprtjem s.p.-ja se zavežete, da bodo do vsakega 15. v mesecu poravnani vaši prispevki za samozaposlene, ne glede na to, ali ste tisti mesec kaj zaslužili ali ne, zato je pametno, da imate nekaj denarja privarčevanega vsaj za prvih nekaj mesecev. V primeru, da prispevkov ne poravnate, vam banka blokira vse račune podjetja kot tudi osebni račun. Ko poravnate vse obveznosti, morate še plačati penale, da vam račune ponovno sprostijo.

Višina prispevkov ni nujno vedno enaka, saj je odvisna glede na trenutno inflacijo, zato morate vedno spremljati najnovejše podatke, v kolikor pa imate računovodstvo, vas bodo oni obvestili o morebitnih novostih, ki ste jih spregledali. Prispevki za samozaposlene pa se nanašajo tudi na tise, ki imajo popoldanski s.p. in v tem primeru znašajo med 40 in 50 €, prav tako pa so lahko samozaposleni tudi študentje, ki bodo zato plačevali okoli 130 €, podobna ureditev pa velja tudi za tiste samozaposlene, ki delajo za manj kot 40 ur na teden. Čeprav je s.p. danes pogosta oblika zaposlitve in ga lahko odprete v enem popoldnevu, premislite najprej o osnovnih stroških, ki jim ne morete uiti, saj vas lahko neplačevanje prispevkov na koncu drago stane.