Spletno gostovanje omogoča, da obiščemo našo najljubšo spletno stran v nekaj klikih. Je kot ogrodje, ki daje moč internetu in na katerem sloni vsa tehnologija interneta. Če kot posameznik ali podjetje objavimo spletno stran ali blog, je to samo mogoče, če imamo v ozadju gostovanje spletnih strani. Naša spletna stran je shranjena na posebnih računalniških sistemih, ki jih bolj pogosto imenujemo tudi strežniki. Te računalniki so zelo močni in gostovanje spletnih strani brez njih ne bi bilo možno.

Dostop do spletne strani

Obisk spletne strani je verjetno najlažje opravilo na računalniku. Samo vpišemo naslov ali domeni v katerikoli iskalnik npr. v Google, in v enem ali dveh klikih smo že na želeni spletni strani. Iskalnik nas poveže do strežnika kjer se izvaja gostovanje spletnih strani, in že lahko uživamo v naših najljubših vsebinah. Vsa vsebina, ki je na strežniku, se nam prikazuje preko ekrana in tako lahko vsakodnevno uporabljamo internet.

Domene in strani

Če želimo imeti spletno stran moramo najprej imeti zakupljeno domeno. To lahko kupimo preko mnogih spletnih strani ali pri podjetju, ki omogoča gostovanje spletnih strani. Po navadi dobimo zraven tudi svoj elektronski naslov in podporo strokovnjakov, ki nam ohranjajo spletno stran.

Strežniki

Preden objavimo spletno stran, se moramo odločiti kakšno vrsto gostovanje želimo. Obstaja veliko različnih načinov gostovanja spletnih strani in razlike med temi so zelo velike. Najbolj pogosti vrsti gostovanja so:

  • Deljeno gostovanje

Morda najbolj priljubljeno med start-upi in majhnimi podjetji, deljeno gostovanje je najbolj preprosta oblika gostovanja. Tukaj si delimo strežnik z drugimi spletnimi stranmi, ampak slabost tega je manjša zmogljivost in varnost strežnika.

  • Namensko gostovanje

Za podjetja in organizacije, ki potrebujejo najboljšo hitrost in varnost, namensko gostovanje je najbolj razširjena oblika med zahtevnimi uporabniki.

Windows ali Linux

Gostovanje spletnih strani je mogoče na Windows ali Linux strežnikih. Linux je po navadi bolj prilagodljiv (če imamo veliko skript), medtem ko Windows pa ima boljšo podporo. Če nismo zahtevni uporabnik se po navadi brez težav lahko odločimo za Linux, medtem ko je Windows okolje občutno dražje.
Kakorkoli smo se odločili, gostovanje spletnih strani je nujna komponenta za vsako podjetje.