Je izrečena kazen začasni odvzem vozniškega dovoljenja? V kolikor se vam zgodi, da vam prekrškovni organ (redarstvo, policija, itd.) izreče kazen za prekršek začasni odvzem, potem imate še možnost zaprositi za vrnitev tega.

Višina kazni in višina kazenskih točk je odvisna od prekrška, katerega smo storili. Če gre za prekršek, ki zahteva takojšen začasen odvzem (vožnja pod vplivom alkohola, vožnja v nasprotno smer, visoka prekoračitev omejitve, ipd.),  to stori že organ, ki je prekršek ugotovil. So pa tudi primeri, ko o tem odloča sodišče in nas čaka začasni odvzem po predlogu sodišča. Kakorkoli, najverjetneje smo storili prekršek, ki se smatra za velikega in smo ogrozili ne samo sebe, pač pa morda tudi druge udeležence v prometu.

Pridobljen vozniški izpit in dovoljenje za vožnjo ne pomeni, da gre doživljenjsko pridobitev. Če se držimo prometnih predpisov in ne kršimo zakonskih predpisov prometa, bo verjetno to res držalo do konca življenja. V kolikor pa kopičimo prekrške ali pa morda le enkrat zagrešimo takšnega, za katerega se poleg visoke denarne kazni zahteva tudi odvzem izpita, pa se moramo pripraviti na posledice. Morda celo dobimo prepoved, stalno ali pa za določen čas. Odvisno od odločitve sodišča.

Opravljen izpit ne pomeni, da lahko na cesti ravnamo, kakor si želimo, pač pa da upoštevamo prometne predpise. Seveda se kdaj zgodi, da kakšnega prekršimo ali pa vozimo nekaj več kot je omejitev in, če nas pri tem dobijo organi za prekrške, sledijo razne kazni. V kolikor gre zgolj za denarne in nižje zneske, je sprejemljivo. Ko pa pride do visokih denarnih kazni in morda tudi odvzema vozniškega dovoljenja, pa se stvari zapletejo. Prejmemo lahko začasni odvzem vozniškega dovoljenja ali pa celo stalnega. V primeru začasnega še vedno imamo možnost, da vozniško dovoljenje povrnimo. Morda bomo za to morali storiti še kaj dodatno, pa vendar se vseeno sliši veliko bolje, kot pa stalen odvzem. Včasih je dovolj le en prekršek, ki nas loči od odvzema, začasnega ali stalnega.