1. dejstvo: Polovica uporabnikov letos spletne strani pregleduje preko mobilnih telefonov.
  2. dejstvo: številka bo v naslednjem letu še zelo narasla.
  3. dejstvo: Stran neprilagojena mobilnim zaslonom je kot kozarec z luknjo.

 

Za primer naj povem, kaj se mi je zgodilo včeraj. Odločil sem se prek spleta prodajati nek nov artikel, ki ga v Sloveniji še nismo videli. Za promocijo sem prosil nekega vlogerja na Facebooku, ki ima 50.000 sledilcev. Ko je objavil zadevo na svojem profilu, se je zgodilo tole:

 


 

Za vse, ki iz slike ne znate razbrati dejstva prosim, da se skoncentrirate na zeleno vrstico. 90 odstotkov strank, ki so končali v moji spletni trgovini je to storilo z mobilnim telefonom. Pozivam vse matematike, da preračunate koliko bi se moja prodaja zmanjšala, če moja spletna stran ne bila prilagojena za mobilne naprave!

 

Konstantno opominjanje o odzivnosti spletne strani ni iz trte izvito

Če ste prejeli e-mail od ponudnika izdelave spletne strani, ki vas opozarja, da vaša spletna stran ni prijazna mobilnim napravam, naj vas ne skrbi. Vsaj ne preveč. Vsekakor ponudniki radi izzovejo prenovo strani, četudi ta včasih sploh ni potrebna. Dobra stvar tega je, da obstaja orodje, kjer lahko to brezplačno preverite:

https://search.google.com/test/mobile-friendly

 

Preprosto vnesite naslov vaše spletne strani ter naj vas začne skrbeti šele, ko vidite kakršen koli rdeč opozorilni znak. Če ga vidite, pomeni da ste samo letos izgubili polovico potencialnih strank, kupcev ali pa samo obiskovalcev na vaši spletni strani. Kaj boste naredili s to informacijo je vaša stvar. Logično vprašanje bi bilo slednje:

 

Nadgradnja spletne strani ali nova spletna stran?

V večini primerov je treba priznati, da je celo lažje narediti novo stran, kot staro prilagoditi novim pravilom. To niti ni tako presenetljivo, glede na dejstvo da, če imate spletno stran, ki ni odzivna, najbrž pomeni, da je stara že precej let, kar ni dobro niti z vidika varnosti, odzivnosti, kaj šele dizajna in trenda.

Hočete ali nočete bo treba v korak s časom. Če tudi je vaša spletna stran odzivna in prilagojena za prenosnike, tablice in mobilne telefone in je stara veš kot 5 let ji gotovo nekaj manjka. Če ne drugega najverjetneje SSL certifikat, a o tem več drugič.